Bulutlar içerisindeymişcesine bazı
detayları tam hatırlayamadığımız çocukluğumuz belkide hepimizin hala özlemini
çektiği yıllardır. Bir resim, bir yemek, bir müzik bulutların içindeki
çocukluğumuza hemen götürür bizi. Çocukluğumuzdaki yediğimiz yemeklerin lezzeti
bile bambaşkadır. Bazen düşünüyorum acaba gerçekten çocukken yediğim şeyler daha
mı lezzetliydi yoksa, odamı çocuk olmanın getirdiği bir ayrıcalıktı...
Çocukken işi nedeniyle şehir dışına
sık çıkan babamın eve gelişleriyle mutfaktaki çeşitler hemen değişirdi, hemen
annemin listesine mutlaka pirzola, köfte girerdi. Köfteler nedense o yıllarda
şimdi yaptığımız gibi yassı yapılmaz şimdilerin çiğ köfte tarzında yumruk
yumruk yapılırdı ve yanında mutlaka patates kızartılırdı ama patateste köfte
kızartılan yağda kızartıldığı için köfte tadında patates kızartması olurdu. O
zamandan bu yana tadı damağımda kalan pratik köftenin tarifini sizlerle
paylaşmak istedim. Tabii ki yanına kızartması unutmayın:)
Kuru Köfte Tarifi
Yarım kg. az yağlı köftelik kıyma
1 su bardağı kuru ekmek
1 adet yumurta
2 adet soğan
Kimyon, karabiber
Tuz
3 su bardağı sıvı yağ (Kızartmak için)
Hazırlanışı :
Öncelikle
soğanı rendeleyerek başlayalım. Daha sonra kuru ekmeği, rendelenmiş soğanı,
yumurtayı ve baharatları kaba alalım. Kıymayıda ilave etikten sonra 15 dakika
kadar güzelce yoğuralım. 1 saat kadar
buzdolabında yoğurulan malzemeleri bekletelim. Çıkardıktan sonrada elimize
yapışmaması için elimizi ıslatıp harcan alarak köfteleri hazırlamaya
başlayalım.
Yağı
kızdırdıktan sonra köfteleri kızartalım. Daha sonra servis tabağına alıp
patateslerle birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder