19 Haziran 2015 Cuma

Kaburga Dolması Tarifi

Mardin’e özgü bir tarifle blog yazılarımıza devam ediyoruz. Mardin’e özgü dedik ama Mardin’e de kısaca değinmeden geçemeyeceğim. Türkiye’nin bence en güzel şehirlerinden bir tanesi. Her dinden insan var, hoşgörü var. Tam bir Mezopotamya şehri Mardin. Ben ilk kez Mayısta gittim ve tekrar gimenin planlarını yapıyorum ailemle. Sizde görmediyseniz ilk programınız buraya olsun.
Kaburga dolmasıda Mardin’in güzelliğine bir güzellik daha katmış. Ağır bir yemek ancak etler ağzınızda dağıldıkça yemeden duramıyorsunuz. Mardin’de kaldığım 2 gün boyunca hep Mardin yemekleri yedim. İlerde diğerleride sizlerle birlikte olacak. Ama şimdi geçelim tarifimize...
1 koyun kaburgası
1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
3 adet soğan
200 gr. kuşbaşı et
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
4 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç ( tuzlu ve kaynar suda yarım saat bekletilmiş)
8 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
karabiber
tuz
Kaburga dolması için öncelikle kasabınıza kaburganızın içini açtırın. Evde yaparım derseniz keskin bir bıçaklada bu işi halledebilirsiniz. İçini açtıktan sonra tuzlayarak kaburgamızı bir süre bekletelim.  Kuş üzümünün saplarını alıp ılık suda bekletelim. Ardından soğanları tavada güzelce kavuralım. Soğanı kavururken kuşbaşı etinide tavaya ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Etin rengi değişmeye başlayıncada baharatları ekleyebiliriz. Daha önceden yıkayıp beklettiğimiz pirinçleride etli karışıma ilave edelim. Karıştırdıktan sonra üzerine gelecek kadar su ekleyin. Su çekilincede 5 dakika kadar dinlendirin.  

Hazırladığımız karışımı kaburganın açtığımız yerinden dolduralım. Ne çok nede az doldurduktan sonra cepleri dikelim. Kaburganın üzerine salçayı sürdükten sonra kaburgayı alabilecek bir tencereye koyalım. Tereyağınıda eritip üzerine gezdirelim. Kaburganın her iki  tarafınıda az kızartalım ve yaklaşık 4 su bardağı ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Etlerin kemikten ayrılma kıvamında olması gerekir. Eğer bu kıvamda değilse, su ilave etmemiz gerekecektir. Haşlamış olduğumuz kaburgayı 190 derecelik fırında üzeri nar gibi olana dek pişirelim. Yapımı uzun sürecektir ancak sonu herşeye değecek. Afiyet olsun... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder