Mardin’e özgü bir tarifle blog yazılarımıza devam ediyoruz. Mardin’e
özgü dedik ama Mardin’e de kısaca değinmeden geçemeyeceğim. Türkiye’nin bence
en güzel şehirlerinden bir tanesi. Her dinden insan var, hoşgörü var. Tam bir
Mezopotamya şehri Mardin. Ben ilk kez Mayısta gittim ve tekrar gimenin
planlarını yapıyorum ailemle. Sizde görmediyseniz ilk programınız buraya olsun.
Kaburga dolmasıda Mardin’in güzelliğine bir güzellik daha katmış. Ağır
bir yemek ancak etler ağzınızda dağıldıkça yemeden duramıyorsunuz. Mardin’de
kaldığım 2 gün boyunca hep Mardin yemekleri yedim. İlerde diğerleride sizlerle
birlikte olacak. Ama şimdi geçelim tarifimize...
1 koyun kaburgası
1,5 yemek kaşığı
kuş üzümü
3 adet soğan
200 gr. kuşbaşı et
1,5 yemek kaşığı
dolmalık fıstık
4 yemek kaşığı
tereyağı
2 su bardağı
pirinç ( tuzlu ve kaynar suda yarım saat bekletilmiş)
8 su bardağı su
1 yemek kaşığı
salça
karabiber
tuz
Kaburga
dolması için öncelikle kasabınıza kaburganızın içini açtırın. Evde yaparım
derseniz keskin bir bıçaklada bu işi halledebilirsiniz. İçini açtıktan sonra
tuzlayarak kaburgamızı bir süre bekletelim. Kuş üzümünün saplarını alıp
ılık suda bekletelim. Ardından soğanları tavada güzelce kavuralım. Soğanı
kavururken kuşbaşı etinide tavaya ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Etin
rengi değişmeye başlayıncada baharatları ekleyebiliriz. Daha önceden yıkayıp
beklettiğimiz pirinçleride etli karışıma ilave edelim. Karıştırdıktan sonra
üzerine gelecek kadar su ekleyin. Su çekilincede 5 dakika kadar dinlendirin.
Hazırladığımız
karışımı kaburganın açtığımız yerinden dolduralım. Ne çok nede az doldurduktan
sonra cepleri dikelim. Kaburganın üzerine salçayı sürdükten sonra kaburgayı
alabilecek bir tencereye koyalım. Tereyağınıda eritip üzerine gezdirelim.
Kaburganın her iki tarafınıda az kızartalım
ve yaklaşık 4 su bardağı ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişmeye
bırakalım. Etlerin kemikten ayrılma kıvamında olması gerekir. Eğer bu kıvamda
değilse, su ilave etmemiz gerekecektir. Haşlamış olduğumuz kaburgayı 190
derecelik fırında üzeri nar gibi olana dek pişirelim. Yapımı uzun sürecektir
ancak sonu herşeye değecek. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder